SCHOLA NOVA, QUO VADIS?

4. ročník mezinárodní vědecké konference 5. listopadu 2019 Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha, o.p.s. pořádala 20. listopadu 2019 ve spolupráci s Katedrou didaktiky ekonomických předmětů FFÚ VŠE v Praze a Katedrou pedagogiky NHF Ekonomické univerzity v Bratislavě 4. ročník elektronické mezinárodní vědecké konference Schola nova, quo vadis? Konference byla zaměřena na tři tematické okruhy, první klíčové téma „Osobnost učitele“ bude předmětem jednání první sekce, druhá sekce bude zaměřena na téma „Vzdělávání v oblasti mezinárodních vztahů, ekonomické diplomacie a veřejné správy, 30 let veřejné správy v ČR a její cíle do roku 2030“, třetí sekce bude řešit téma „Případové studie ve výchovně vzdělávací práci učitele.“

Sborník konferenčních příspěvků

Výkonnost hotelů a destinací cestovního ruchu byla předmětem odborné konference Hotelnictví, turismus a vzdělávání (HTV) konané již po jedenácté na Vysoké škole hotelové v Praze.

Ve středu 16. října 2019 se pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR konal na Vysoké škole hotelové v Praze již 11. ročník mezinárodní konference Hotelnictví, turismus a vzdělávání, tentokrát orientovaný především na témata týkající se výkonnosti hotelů a destinací cestovního ruchu. Jednou z konferenčních sekcí však byla také sekce speciálně věnovaná společenským a regionálním aspektům české gastronomie. Konference se zúčastnilo téměř 200 osob z praxe i akademické půdy. V rámci dopoledních plenárních přednášek zaměřených převážně na cestovní ruch vystoupili mimo jiných především ředitelka odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj ČR JUDr. Renata Králová s aktuálními tématy týkajícími se vývoje cestovního ruchu v ČR a zákona o místních poplatcích, dále prof. Ing. Vanda Maráková, PhD. z UniverzityMateja Bela v Banskej Bystrici s příspěvkem na téma konkurenceschopnost Slovenska jako cílového místa na mezinárodním trhu cestovního ruchu a Ing. Adéla Pilařová z České centrály cestovního ruchu - Czech Tourism na téma výkonnosti destinace cestovního ruchu z pohledu certifikace DMO. Klíčových přednášek zaměřených na oblast výkonnosti hotelů se ujali doc. Ing. Jan Hán, Ph.D. z Vysoké školy hotelové, který hovořil o aplikaci procesního řízení v hotelnictví a cestovním ruchu, a Ing. Jiřina Jenčková, Ph.D. ze společnosti Perfect Hotel Concept zaměřující se na aplikace Revenue managementu v hotelech. Panelová diskuse, kterou řídila Ing. Lucie Plzáková, Ph.D. z Vysoké školy hotelové v Praze, se soustředila na témata výkonnosti destinací cestovního ruchu a jejího měření. O své zkušenosti, poznatky a další plány se s účastníky konference podělili především Ing. Adéla Pilařová a Bc. Soňa Machová z České centrály cestovního ruchu - Czech Tourism, Mgr. David Kačmář z organizace Moravian-SelesianTourism, Štěpánka Barešová z jihočeské společnosti Toulava a Mgr. Karin Vykydalová z města Olomouc. Odpolední odborný program byl rozdělen do 3 odborných sekcí a jednoho odborného workshopu. Odbornou sekci zaměřenou na výkonnost hotelů řídila Ing. Jiřina Jenčková, Ph.D.ze společnosti Perfect Hotel Concept. Zaměření jednotlivých příspěvků této sekce respektovalo širší škálu faktorů ovlivňujících výkonnost a kvalitu hotelových služeb, ato od personálních, přes ekonomické až po marketingové. Druhá odborná sekce, kterou řídila Ing. Lucie Plzáková, Ph.D. z Vysoké školy hotelové v Praze, představila několik pohledů na řízení výkonnosti destinace cestovního ruchu, čímž navázala nejen na některé z klíčových přednášek dopolední části konference, ale také na diskuse zmíněného odborného panelu. Sekci zaměřenou na společenské a regionální aspekty české gastronomie řídil Ing. Jiří Zelený z Vysoké školy hotelové v Praze. Přednášky byly zaměřeny především na různé otázky týkající se tradiční gastronomie jako součásti české a slovenské kultury a její udržitelnosti. Této sekci předcházel také odborný workshop, jehož cílem byla mimo jiných především identifikace postojů konzumentů týkající se snoubení tradičních českých pokrmů s českými a moravskými víny. V pozdnějších odpoledních a večerních hodinách byl pro účastníky konference připraven neformální společenský program, na kterém měli účastníci možnost nejen pokračovat v započatých diskusích, ale také ochutnat vybrané pokrmy z kuchyně Vysoké školy hotelové a od partnerů konference, kterými byly především společnosti Bohemia Sekt, Rudolf Jelínek, Akciovýpivovar Dalešice, Znovín Znojmo, Chateau Valtice, Vinařství Púrynky a Dallmayr. Organizační výbor konference HTV

Sborník konferenčních příspěvků